training creatieve technieken

CREATIEVE TECHNIEKEN IN ONDERZOEK


Wil je graag het maximale halen uit je kwalitatieve onderzoek? Merk je dat een vraag-antwoord gesprek vaak niet volstaat? Heb je te maken met een uitdagende doelgroep? Wil je je onderzoek net wat anders aanpakken? Wil je eens wat anders opleveren dan een rapport? Met andere woorden: wil je leren om creatiever in je onderzoek te staan? Dan is deze training wellicht iets voor jou.

Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden vertel ik hoe je als onderzoeker creatiever kunt nadenken over het inrichten van je onderzoek, zowel in de onderzoeksopzet, de dataverzameling als in de output van je onderzoek.  Ik presenteer en demonstreer een aantal creatieve technieken die gebruikt kunnen worden in kwalitatief onderzoek. In mijn syllabus staan er zeker 40 beschreven. Maar hierop zijn uiteraard vele variaties mogelijk. Daarnaast zoom ik in op het belang van goede communicatieve vaardigheden. Verder ook aandacht voor het creatief presenteren van kwalitatief onderzoek. De training is een combinatie van presentatie, voorbeelden aan de hand van filmpjes en zelf oefenen.

WAT LEVERT DEZE TRAINING JE OP?

 • Leren hoe je creatiever met onderzoek kunt omgaan
 • Kennis gemaakt met creatieve technieken die je in onderzoek kunt inzetten
 • Geoefend met creatieve technieken in de rol van interviewer/gespreksleider
 • Herkennen van verschillende rollen van respondenten
 • Goede, praktische handvatten om zelf kwalitatief onderzoek uit te voeren en daarbij creatieve technieken in te zetten
 • Inzicht in gesprekstechnieken die komen kijken bij kwalitatief onderzoek
 • Zelfverzekerder je kwalitatieve onderzoek in
 • Het belang inzien van communicatie en creativiteit in kwalitatief onderzoek
 • Kennis gemaakt met andere manieren van rapporteren
 • Weten hoe je je gesprekshandleiding optimaal kunt laten aansluiten op je respondenten
 • Veel voorbeelden uit de onderzoekspraktijk gehoor

VOOR WIE IS DEZE TRAINING?

De training is voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, docenten, auditors, communicatiemedewerkers en andere professionals die graag eens op een vernieuwende manier met kwalitatief onderzoek aan de slag willen. Wil je graag onderzoeken buiten de gebaande paden? Heb je bijvoorbeeld te maken met een doelgroep waarmee het gesprek lastig is en je zoekt naar aanvullende technieken? Wil je je onderzoek eens op een andere manier terugkoppelen? Wil je de dataverzameling wat anders inrichten dan gebruikelijk? Heb je behoefte aan nieuwe ideeën over het uitvoeren van kwalitatief onderzoek? Dan is deze training geschikt voor jou. Deelnemers aan deze training werken onder andere bij; gemeenten, ministeries, provincies, marktonderzoeksbureaus, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en andere overheidsorganen.

 

WAAR EN WANNEER?

Datum

najaar 2022

Tijd

9.30-17.00u

Locatie

Veldkersfactory, Rotterdam

Kosten

€ 395,- excl. BTW

Aantal deelnemers

minimaal 2 - maximaal 4

Liever incompany? Neem gerust contact met mij op.