over Marion

Marion

socioloog, kwalitatief onderzoeker, trainer in kwalitatief onderzoek

Ik heb twee hele verschillende studies gedaan. Een HBO-opleiding Vormgeving en Communicatie en Sociologie, Studies van Gezin en Jeugd aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1998 ben ik werkzaam als onderzoeker. Onderzoeken past bij me. Ik ben van kleins af aan al  nieuwsgierig naar wat anderen beweegt, naar groepsgedrag, naar mensen die 'anders' zijn, naar verhalen. Ik ben gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek en geef daar ook training in. In de loop der jaren heb ik ervaren dat het goed uitvoeren van kwalitatief onderzoek net iets meer skills vereisen dan alleen thuis zijn in onderzoek. Goede communicatieve vaardigheden en daarnaast creatief kunnen nadenken over de wijze waarop je je doelgroep bevraagt zijn essentiële voorwaarden voor goed kwalitatief onderzoek. 


Zo'n zes jaar heb ik voor de gemeente Rotterdam gewerkt in de rol van onderzoeker. Eind 2010 heb ik mijn eigen bureau opgericht. Ik wil graag onafhankelijk werken, mijn eigen producten ontwikkelen, creatief met onderzoek kunnen omgaan en mijn kennis op mijn manier kunnen overdragen. Naast onderzoeker ben ik trainer in kwalitatief onderzoek. Sinds 2012 train ik jaarlijks tussen de 100-150  professionals in verschillende vormen van kwalitatief onderzoek. 


Ik ben zeer ervaren in het begeleiden van focusgroepen. Daar geef ik al jaren training in en ik heb al vele focusgroepen of andersoortige groepsgesprekken begeleid. Het kenmerkende van mijn onderzoekswerk is dat ik altijd een creatieve bril opzet wanneer ik onderzoek ga doen. Ik maak veel gebruik van creatieve technieken, zowel in de onderzoeksopzet, de fase van dataverzameling en in de presentatie van de onderzoeksdata.


Marion Matthijssen