training 2

TRAININGEN IN KWALITATIEF ONDERZOEK

Om kwalitatief onderzoek toegankelijker te maken, bied ik verschillende trainingen aan. Deze zijn samengesteld op basis van theoretische kennis over én veel praktijkervaring met kwalitatief onderzoek. De trainingen kennen een interactieve opzet en worden afgestemd  op de kennis en ervaring van de deelnemers. 

Het is ook mogelijk om trainingen incompany te organiseren. U kunt dan uw eigen trainingsprogramma geheel op maat samenstellen. In alle trainingen ontvangen deelnemers een uitgebreide syllabus met achtergrondinformatie. 


Ben je student en heb je behoefte aan een training in het kader van je (afstudeer)onderzoek? Dan is het ook mogelijk om mijn trainingen te volgen.

Let op: studenten mogen met 50% korting al mijn trainingen en E-learnings volgen. Ook verzorg ik gastlessen of workshops voor (grotere groepen) studenten.


Ik bied de volgende trainingen aan:


TRAINING ONLINE ÉN OP LOCATIE:


  • Op locatie train ik maximaal vier personen tegelijk.
  • Ik geef eendaagse onlinetraining (via Zoom) in focusgroeponderzoek, kwalitatief interviewen en creatieve technieken in kwalitatief onderzoek.  
  • Leer focusgroeponderzoek of kwalitatief interviewen via de E-learnings van de online academy en volg de leerlijn in je eigen tempo. focusgroep

In deze training krijg je praktische handvatten aangereikt om zelf met focusgroeponderzoek aan de slag te gaan. Aan bod komt waar focusgroeponderzoek aan moet voldoen. De rol van gespreksleider komt uitgebreid aan bod, evenals het opstellen van een goede gesprekshandleiding. Er wordt geoefend in de rol van gespreksleider en er is aandacht voor analyse en rapportage.


Lees meer →

kwalitatief interviewen

In deze training krijg je inzicht in de rol van interviewer en de bijbehorende gesprekstechnieken. Verteld wordt hoe je interviewen aanpakt binnen kwalitatief onderzoek en hoe je een goede gesprekshandleiding opstelt. Er wordt geoefend met interviewen als methode en er is aandacht voor analyse en rapportage.Lees meer →

creatieve technieken in kwalitatief onderzoek

creatieve technieken in

kwalitatief onderzoek

In deze training gaat het om de wijze waarop je kwalitatief onderzoek op creatievere wijze kan aanpakken. Merk je bijvoorbeeld dat een vraag-antwoord gesprek vaak niet volstaat? Heb je te maken met een uitdagende doelgroep? Of wil je je onderzoek net wat anders aanpakken? Bijvoorbeeld eens wat anders opleveren dan een rapport? Dan is deze training wellicht iets voor jou.


Lees meer →

WIE TRAIN IK ZOAL?

 

 

Ik heb ondertussen ruim 900 professionals in Nederland en België getraind in kwalitatief onderzoek. Mijn deelnemers werken veelal bij gemeenten, provincies, ministeries, universiteiten, hogescholen, (markt)onderzoeksbureaus, zorginstellingen en diverse andere organisaties.

WAT DEZE DEELNEMERS ZEGGEN

GRONDIGE VAKKENNIS EN PASSIE VOOR ONDERZOEK

"Ik heb enorm genoten en veel geleerd van Marion's training in 'creatieve technieken in kwalitatief onderzoek'. Marion geeft de training met veel praktijkvoorbeelden en gaat met plezier in op allerlei vragen waaruit haar grondige vakkennis en passie voor onderzoek duidelijk naar voren komt. Deze specifieke training is vernieuwend en praktisch, en laat goed zien hoe je een heel scala aan creatieve technieken kunt gebruiken als meerwaarde binnen je kwalitatieve onderzoek. Naast de training ook nog een mooie syllabus gekregen als naslagwerk. Ik heb zin om aan de slag te gaan met de nieuwe inzichten en technieken.

Marije Versteeg-Mojanaga

Social Change Facilitator

TRAINING OP MAAT VOOR UWV KENNISCENTRUM

"Marion heeft voor mijn team een op maat gemaakte 2-daagse training gegeven. De training was een introductie in verschillende soorten van kwalitatief onderzoek, met speciale aandacht voor waar je als opdrachtgever van dergelijk onderzoek op moet letten. De training was zeer informatief, mede door de vele voorbeelden uit de praktijk van Marion. Ook sloot de opzet goed aan bij onze wensen. Van de door Marion samengestelde syllabus hebben we nog steeds plezier.

Gijsbert van Lomwel

Voormalig hoofd Kenniscentrum UWV

JONGEREN BOEIEN MET VOORBEELDEN

"Marion heeft workshops interviewen en focusgroepen gegeven aan studenten op de FEHT. Marion kon goed contact maken met de jongeren en hen met haar pakkende voorbeelden boeien. Marion weet waarover ze praat en ik kan haar dan ook aanbevelen aan zij die vaardig(er) willen worden in het leiden van focusgroepen."

Bas Kersemaekers

HBO docent Sportmarketing

PRAKTISCHE TRAINING MET INTERACTIEF PROGRAMMA MET VEEL RUIMTE VOOR INZOOMEN OP EIGEN PRAKTIJK

Voor mijn werk als onderzoeker zocht ik naar andere manieren om de meningen, ideeën en ervaringen van jongeren boven tafel te krijgen dan de standaard (groeps)interviews of enquêtes. Zo kwam ik bij de training ‘Creatieve technieken in kwalitatief onderzoek’ van Marion uit. De training heeft een zeer praktische insteek. Het levert veel handvatten op om waardevolle informatie van je respondenten te verkrijgen en om dit op een bij de opdracht(gever) passende manier te analyseren en presenteren. Marion geeft veel voorbeelden vanuit haar eigen ervaringen - ook met filmpjes - waardoor je meteen zicht krijgt op hoe of in welke situatie een techniek werkt. Ook in de syllabus die je erbij krijgt staan bij de beschrijving van de creatieve technieken vele praktische tips vermeld, om je te helpen de technieken op een goede manier toe te passen.
Marion is een prettige trainer. Ze legt duidelijk uit en vertelt enthousiast over haar eigen ervaringen. De training bestaat uit een interactief programma waarin veel ruimte is voor inzoomen op je eigen praktijk. Marion geeft alle gelegenheid voor het stellen van vragen en het zelf inbrengen van onderwerpen. Ik kan onderzoekers die de theorie van onderzoek doen kennen, maar in de praktijk naar meer mogelijkheden zoeken, deze training van harte aanbevelen!

Cindy van de Ven

Jongerencoach en onderzoeker